Ekstrakty wykorzystywane we wzmacnianiu odporności

produkty na silna odpornosc

O odporność należy dbać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Niezwykle ważna dla budowania odporności jest właściwie skomponowana i zbilansowana dieta, odpowiednia ilość snu oraz aktywność fizyczna. Wzmacniać odporność organizmu można dzięki jego pobudzaniu do wytwarzania przeciwciał, leukocytów oraz makrofagów, czyli komórek, których zadaniem jest pochłanianie i eliminowanie z organizmu drobnoustrojów, mikroorganizmów, uszkodzonych komórek, trafiających do krwioobiegu w procesie tak zwanej fagocytozy.

Właściwa dieta a silna odporność

Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zapewniają składniki mineralne i witaminy zawarte w warzywach i owocach. Szczególną rolę spełnia witamina C, której źródłem są

  • czarne porzeczki,
  • natka pietruszki,
  • papryka czerwona,
  • brukselka,
  • brokuły,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • pomarańcze,
  • chrzan,
  • jarmuż,
  • poziomki,
  • cytryna,
  • grapefruit.

Szczególną rolę w pobudzaniu odporności organizmu odgrywa spożywanie beta karotenu, czyli prowitaminy A, dzięki której w okresie zimowym zapobiegniemy chorobie i będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Źródłem beta karotenu jest przede wszystkim marchew, ale także natka pietruszki, jarmuż, szpinak, boćwina, morele, brzoskwinie, śliwki oraz melony. Zbawienny wpływ na naszą odporność mają warzywa takie jak czosnek i cebula. Są bogate w związki siarkowe, witaminy C, A, E także z grupy B oraz minerały takie jak: magnez, selen, żelazo oraz fitoncydy o działaniu grzybobójczym i bakteriobójczym. Powinny stanowić nieodłączny element naszej diety.

W diecie powinny znaleźć się również zbawienne kiszonki, które są źródłem korzystnych dla naszych jelit bakterii, uniemożliwiających pojawienie się w nich bakterii gnilnych, gdyż odpowiednia flora bakteryjna warunkuje zdrowe funkcjonowanie całego organizmu, dlatego tak ważne jest spożywanie fermentowanych produktów mlecznych: jogurtów, kefirów, maślanek, które uniemożliwiają rozwój patogenów. Nienasycone kwasy omega-3, chroniące nas przed chorobami nie tylko autoimmunologicznymi, ale także infekcjami znajdziemy w rybach morskich i olejach: rzepakowym i lnianym. Natomiast cynk stanowi barierę ochronną przed działaniem wolnych rodników, przez co zwiększa odporność organizmu na różne infekcje. Produkty bogate w cynk to wołowina, rośliny strączkowe, orzechy i produkty pełnoziarniste.

dbanie o zdrowie

Naturalne ekstrakty podnoszące odporność organizmu

Naszą odporność możemy wspierać także naturalnymi preparatami. Jednym z nich jest ekstrakt z grasicy. Grasica jest gruczołem wydzielania wewnętrznego, odpowiadającym za wytwarzanie i uwalnianie tymozyn-peptydów, które wpływają na różnicowanie i dojrzewanie limfocytów T, czyli komórek układu odpornościowego, odpowiedzialnych za działanie obronne organizmu. Poziom hormonów grasicy obniża się z wiekiem, a po 50 lub 60 roku życia zanika całkowicie. Na spadek jej aktywności mają wpływ różne czynniki, między innymi stres, leki w chemioterapii, hormonoterapii, radioterapia.

Stosowanie peptydów grasicy wzmacnia reakcję odpornościową organizmu i wzmacnia odporność.. Preparaty zawierające hormony grasicy łagodzą skutki uboczne przyjmowania leków przeciwzapalnych, antybiotyków i hormonów. Podawanie ich odbywa się bez skutków ubocznych i objawów przedawkowania, nawet przy bardzo intensywnym stosowaniu. Preparat Thymus Factor zawiera kompozycję peptydów z grasicy cielęcej w połączeniu z selenem, cynkiem i witaminą C. Stanowi suplement diety w kapsułkach z grasicy dojelitowych, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, prowadzącym do uszkodzenia komórek i tkanek w organizmie, a będącym procesem naturalnym związanym z procesem starzenia się.

Innymi preparatami podnoszącymi odporność organizmu są preparaty oparte na naturalnych substancjach takich jak: tran z wątroby rekina, tabletki z czosnkiem, płyn z aceroli, które pozwolą nam poradzić sobie z dotkliwymi bakteriami i wirusami. Warunkiem skuteczności ich działania jest regularny i stosunkowo długi czas przyjmowania, dlatego zażywanie ich i stosowanie właściwej diety jest ważne przez cały rok, a nie tylko w okresie wzmożonych zachorowań.