Jak jeść nasiona chia?

nasiona-chia

Nasiona chia najlepiej sprawdzają się jako dodatek-posypka do jogurtu, musli, smoothie, czy koktajlu. Nasiona w tego typu potrawach/zdrowych przekąskach zachowują się jak w wodzie – pęcznieją nabierając dziesięciokrotnie większych rozmiarów i wydzielając z siebie żel. Jak ze wszystkim, tak i również z nasionami chia nie należy przesadzać. Ziarna te powinno się spożywać się około paru łyżeczek dziennie. Nadmiar nie służy naszemu zdrowiu, a przede wszystkim naszym jelitom i żołądkowi. Błonnik, który występuje w ziarnach chia w bardzo dużej ilości, może spowodować nieprzyjemne dolegliwości związane z trawieniem.

Czego unikać?

Na pewno nie wolno popijać nasion wodą. Ziarna chia nie powinny być również spożywane na sucho, ponieważ prowadzi to do odwodnienia. Nasiona, przebywając w naszym układzie pokarmowym, ‘’wysysają’’ z nas wodę dla siebie, dlatego lepiej i bezpieczniej będzie, jeżeli będziemy dodawać nasionka do niektórych posiłków. Powoduje to problem z przełykaniem trwający przez pewien czas.

chia

Ziarna chia pomimo swoich wielorakich zastosowań i właściwości, mogą także szkodzić. Nie ma bowiem takie produktu, który wyleczy każdą chorobę i jest dobry na dosłownie wszystko. Nasiona chia nie mogą być stosowane w przypadku stanu zapalnego jelit. Jakiekolwiek choroby układu pokarmowego nie są odpowiednim momentem na dietę zawierającą ziarna chia.

Nasiona chia jako dodatek do potrawy czy jego najważniejszy składnik?

Nasiona chia odgrywają ważną rolę w naszej diecie i mogą stanowić najważniejszy składnik ze względu na swoje bogate wartości odżywcze, witaminy, kwasy tłuszczowe czy węglowodany. Ziarna są tylko dodawane w niewielkiej ilości do potraw, jednak nasiona te, mając więcej wapnia niż mleko, są przeważnie najważniejszym składnikiem potrawy. Oczywiście nie trzeba, a wręcz nie należy dodawać nasionek do każdej potrawy w ciągu dnia. To, że dodamy więcej ziaren do większej ilości posiłków, niż jest to sugerowane – możemy doświadczyć bardzo przykrych skutków stosowania ziaren chia w nadmiarze. Ponadto, większa ilość ziaren na dzień nie sprawi, że schudniemy szybciej. Ziarna chia działają powoli, czasem na ich efekty trzeba czekać około dwóch – do trzech tygodni.

Różne zastosowania nasion chia

Ziarna chia możemy używać do sporządzania potraw. Każdy posiłek zawierający taką bombę stosowanie ziaren chia sprawi, że organizm będzie funkcjonował o wiele lepiej i przyzwyczai się do zdrowego trybu życia. Ziarna te oczywiście można łączyć z różnymi potrawami i typami diet, zależy co komu dolega i jakie są preferencje żywieniowe osoby, która zdecydowała się na ziarna chia.

Ponadto, wcale nie musimy się odchudzać, żeby móc stosować ziarna chia w swojej diecie! Jest to produkt nie tylko wspomagający odchudzanie, ale zawierający wiele witamin i ważnych składników odżywczych może stanowić po prostu zdrowe przyzwyczajenie żywieniowe. Na pewno wyjdzie nam to na dobre.  codzienne życie sport profilaktyka


Zdjęcie główne: Macroscopic Solutions na Flickr.com