Herbata, herbacie nie równa. Zasady prawidłowego zaparzania herbaty.

herbata cejlońska

Obecnie na rynku wiele jest rodzajów i odmian herbaty. Ludzie mają do wyboru zarówno herbatę w torebkach, jak też i liściastą. W profesjonalnych sklepach dostępne są także specjalne herbaty, które po zalaniu wodą rozwijają się, ukazując piękny kwiat lub kompozycję kwiatową. Miłośnicy tego trunku zdecydowanie więc nie mogą narzekać na brak różnorodności. Warto jednak wiedzieć, że aby wydobyć z różnych herbat ich unikalne smaki i aromaty, trzeba je różne przyrządzać. Jak zatem zaparzać różne herbaty, by zachowały swoje właściwości – zarówno smakowe, jak i zdrowotne?

Jak parzyć herbatę, by ta była dobra?

Przede wszystkim warto jest się wczytać w to, co jest napisane na opakowaniu herbaty. Przeważnie producent dał już swoją instrukcję, dotyczącą ilości suszu herbacianego, potrzebnego do zaparzania, oraz tego, jaką temperaturę powinna mieć woda użyta do zaparzania. Dzięki czytaniu opakowań z pewnością będziesz w stanie dobrze przyrządzić swój napar, który będzie zarówno smaczny, jak i zdrowy.

herbata cejlońska liściasta

Najlepsza herbata ze Sri Lanki tylko w sklepie Herbata z Cejlonu.

Warto pamiętać zwłaszcza o tym, że wiele herbat nie należy zalewać wrzącą wodą. Po jej zagotowaniu należy albo odczekać parę minut przed zalaniem, lub wykorzystać jeden prosty trick, polegający na przelaniu wrzątku pomiędzy pustymi szklankami. Jedno takie przelanie sprawia, że woda traci około 10 stopni. Dwa przelania sprawią więc, że woda idealnie nadawać będzie się do zaparzania herbaty zielonej.

Jeżeli chodzi o liściaste herbaty czerwone, to przed właściwym zaparzaniem warto jest obudzić liście. Jak to się robi? Zalewa się wrzątek i odczekuje około 5 sekund, po czym wylewa się wrzątek, a liście zalewa się ponownie, już nieco ostudzoną wodą. Dzięki temu aromat i smak czerwonej herbaty jest w stanie wydostać się na zewnątrz z liści. Zachowuje ona przy tym też swoje właściwości.

Ludzie często narzekają na pusty smak herbaty, który jest tak naprawdę podyktowany właśnie niewłaściwym zaparzaniem. Odpowiednie potraktowanie liści lub torebki z herbatą sprawi, że będzie ona smakować wybornie i nietuzinkowo.

Co jeszcze warto jest wiedzieć o zaparzaniu herbaty i samej herbacie?

najlepsza herbata ze sri lankiCzęsto także jakość samej wody może wpłynąć na smak herbaty. Ludzie, którzy prawdziwie są zafascynowani naparem z herbaty i zawsze starają się dokładnie podążać za wskazówkami, jak ją parzyć, zwracają uwagę też na to, by do jej zaparzania nie używać wody z kranu. Niestety jest ona nieco chlorowana, przez co smak naparu może się zmienić. Do dobrego zaparzenia herbaty jest więc polecana woda butelkowana, mineralna, niegazowana. Dzięki użyciu takiej wody, będziesz mieć pewność, że nie ma w niej żadnych dodatków, które mogłyby zakłamać smak samej herbaty.

Jeżeli chodzi natomiast o herbatę liściastą, to warto jest posiadać wagę kuchenną, na której będzie możliwe odmierzanie gram. Jeżeli jesteś osobą, która fascynuje się herbatą i której zależy na jej idealnym smaku, z pewnością zauważysz różnicę w naparze, do którego zostały użyte odpowiednie ilości herbaty. To samo tyczy się herbat w proszku, czyli m.in. popularnej matchy.

Na koniec

Każdej herbacie zdecydowanie warto jest dać szansę. Każda herbata może smakować naprawdę wybornie, jeżeli zostanie odpowiednio przyrządzona. Nie warto jest wydawać osądu zaledwie po jednym spróbowaniu danej odmiany.

Artykuł powstał przy współpracy z internetowym sklepem: Herbata z Cejlonu.